Svensk Trafikmedicinsk Forskningsfond: presentation av 2019 års stipendiemottagare

Sju ansökningar inkom och styrelsen för forskningsfonden beslöt att dela ut två forskningsstipendier och ett resestipendium.

Forskningsstipendium
Marie Skyving, doktorand vid Karolinska institutet, belönades med 25 000 kronor för att studera olyckskaraktäristika och hälsotillstånd hos omkomna äldre bilförare. Studien kommer att vara ett delarbete i Maries doktorsavhandling inom ämnet trafikmedicin med inriktning på äldre bilförares olycksinblandning. Data för studien omfattar ca 400 fall och samlas in från Trafikverkets djupstudieregister.

Einar Rydstedt och Malin Löwenmark från Minnes- och geriatrikmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala belönas med 25 000 kronor för att studera sambandet mellan resultatet på kognitiva tester inriktade på förmågor av särskild vikt vid bilkörning och utfallet på p-drive. P-drive är ett praktiskt körprov som utförs av trafiklärare i samarbete med arbetsterapeut som närvarar i bilen.

Resestipendium
Lektor Ann-Helen Patomella, Sektionen för arbetsterapi vid Karolinska institutet, tilldelas 10 000 kronor för ett projekt om ”Äldre personers hälsa och mobilitetsbehov – ett samarbetsprojekt mellan Sverige och Sydafrika”.
Projektets mål är att identifiera relevanta forskningsfrågor kring äldres hälsa och mobilitetsbehov samt sammanställa nuvarande kunskapsläge med ett internationellt perspektiv. Medlen ska användas för att finansiera en resa till Sydafrika.